Fiyat artışlarından akaryakıt bayileri de şikayetçi

14 Şubat 2015

Fiyat artışlarından akaryakıt bayileri de şikayetçi

Son günlerde dolar kurunda meydana gelen artış nedeniyle akaryakıt fiyatlarının da yükseldiğine dikkat çeken PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Fiyatlardaki artış ve düşüşlerden akaryakıt bayileri de ciddi biçimde rahatsız. Bu tür fiyat hareketleri akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme dengelerini alt üst ediyor. Biz her zaman fiyat istikrarından yanayız” dedi.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, dolar kurunda meydana gelen artışın akaryakıt fiyatlarına etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akaryakıt fiyatlarının en temel iki parametresinin ham petrol fiyatları ve dolar kuru olduğunu ifade eden İmran Okumuş, ham petrol varil fiyatının 2014 yılı başında yaklaşık 110 dolarken, küresel siyasi çatışmalar nedeniyle günümüzde 55 dolar seviyelerine indiğini ve bu düşüşün pompa fiyatlarına çok büyük oranda yansıdığını söyledi.

Ancak son günlerde dolar kurundaki hızlı yükselişin akaryakıt fiyatlarını tekrar arttırdığını belirten Okumuş, “Yılbaşından bu yana dolar kurunda yaklaşık yüzde 6.5’lik bir artış oldu. Buna bağlı olarak da akaryakıt fiyatlarına arka arkaya zam geldi. Dolar kurunda artış devam ederse, daha fazla zam gelmesi de kaçınılmaz olacaktır ki, bu bizim hiç de arzu ettiğimiz bir durum değildir” şeklinde konuştu.

“Fiyat istikrarından yanayız”

Akaryakıt fiyatlarında artış ya da düşüşlerin kesinlikle akaryakıt bayileri tarafından yapılmadığının altını çizen Okumuş, “Aslında fiyatlarda sık olarak meydana gelen artış veya düşüşlerden akaryakıt bayileri de ciddi biçimde rahatsız. Bu tür fiyat hareketleri akaryakıt bayilerinin finansman ve ödeme dengelerini alt üst ediyor. Biz her zaman fiyat istikrarından yanayız” dedi.

“Yüksek fiyatlar kaçak akaryakıtı körüklüyor”

Yüksek akaryakıt fiyatlarının kaçak akaryakıt satışlarını arttırdığına da işaret eden PÜİS Genel Başkanı Okumuş, fiyat artışlarının bu yönüyle de akaryakıt piyasasını olumsuz etkilediğini söyledi. Kaçak akaryakıt nedeniyle devletin her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğradığını belirten Okumuş, “İnsan ve çevre sağlığına son derece zarar veren bu sorun aynı zamanda piyasada haksız rekabete neden olmakta, tüketicilerin de araçlarına zarar vererek ciddi maddi kayıplara neden olmaktadır” dedi.

“Kaçakla mücadelede daha aktif bir rol istiyoruz”

Geçmişte PÜİS’in akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye destek verdiğini anımsatan Okumuş, “Akaryakıt sektörünün çatı kuruluşu olarak akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede aktif bir rol üstlenmek istiyoruz. Bu talebimizi de önümüzdeki günlerde ilgili kurumlara ileteceğiz. Örneğin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Koordinasyonunda ve ilgili tüm bakanların katılımıyla oluşturulan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Kurulu’nda veya benzeri bir komisyonda PÜİS olarak biz de yer almak istiyoruz. Böylece bu sektörde faaliyet gösteren ve yurt geneline yayılmış örgütlü yapısıyla PÜİS, bu önemli mücadeleye çok önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

“Fiyatları bayiler belirlemiyor”

Tüketiciye yılın 365 günü, günün 24 saati en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt bayilerinin tüketici haklarının korunmasına ve müşteri memnuniyetine son derece önem verdiklerini söyleyen İmran Okumuş, “İddia ediyoruz ki, tüketici hakkını bizim kadar gözeten başka bir kuruluş daha yoktur. Vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu en üst seviyede savunuyoruz. Zira, muhatap olduğumuz kesim, evimize ekmek götürmemizi sağlayan tüketici kesimidir. Bir kez daha vurgulamak isterim ki, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde mevzuat uyarınca bayilerin en ufak bir yetkisi ve dolayısıyla etkisi söz konusu değildir. Kaldı ki, çok düşük kar marjlarıyla çalışmamıza rağmen, dünya standartlarının da üzerinde bir hizmet kalitesini tüketiciye sunuyoruz” diye devam etti.

“1 milyon insanın ekmek kapısıyız”

Akaryakıt bayilerinin devletin ücretsiz birer vergi tahsildarı olarak görev yaptıklarını da vurgulayan PÜİS Genel Başkanı Okumuş şöyle devam etti:

“2013 yılında Türkiye’nin tüm vergi gelirlerinin yüzde 13,5’ine tekabül eden yaklaşık 50 milyar TL’lik bölümü akaryakıt bayileri tarafından toplandı. Topladığı vergilerle, yarattığı istihdam ve ekonomiye kazandırdığı katma değerle akaryakıt sektörü adeta altın yumurtlayan bir tavuktur. Biz devletimiz adına yürüttüğümüz bu gönüllü tahsildarlıktan asla şikayetçi değiliz. Aksine bu bizim için bir gurur kaynağıdır. Ayrıca yarattığımız doğrudan ve dolaylı istihdamla 1 milyonu aşkın kişinin de ekmek kapısıyız. Bu çok ciddi bir rakamdır. Öte yandan, devletimiz için topladığımız vergiye, yarattığımız istihdam hacmine ve yılın 365 günü 24 saat esasına göre vatandaşa en iyi hizmeti vermemize rağmen, bayi kesiminin hak ettiği değeri ve itibarı görmemesi bizleri derinden yaralıyor. Karar vericilerin de bayileri bu çerçevede değerlendirip, bu camiaya hak ettiği değeri vermesini arzu ediyoruz.”