PÜİS'TEN EPDK'ya "2 aylık süreyi beklemeyin" talebi

26 Şubat 2015

Tavan fiyat uygulamasının ardından EPDK ile akaryakıt sektörü arasında gerilen ipler, PÜİS’in EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a yaptığı ziyaretle gevşedi. PÜİS, EPDK Başkanı Yılmaz’a tavan fiyat uygulamasının 2 ay beklenmeden sonlandırılması talebini iletti. EPDK Başkanı Yılmaz da sektörle uzlaşıldığı takdirde, bir kurul kararı alarak tavan fiyat uygulamasını sonlandırabileceklerini söyledi.

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ı dün ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede, başta tavan fiyat uygulaması olmak üzere, akaryakıt sektörünün gündemindeki önemli konular masaya yatırıldı.

Görüşmenin ana gündem maddesini oluşturan tavan fiyat uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, 20 Şubat 2015 tarihinde başlayan ve 2 ay uygulanması öngörülen tavan fiyat kararının yeniden gözden geçirilerek tavan fiyat uygulamasının bir an önce kaldırılması şeklindeki talebini iletti. Son dönemde sektör ile EPDK arasında bir iletişim kopukluğu yaşandığını ifade eden Okumuş, “Sorunların diyalog yoluyla çözüleceğine inanıyoruz. PÜİS yurt geneline yayılmış teşkilatlı yapısı ile akaryakıt bayilerinin çatı kuruluşudur. Bu özelliğimiz dolayısıyla da EPDK ile piyasa oyuncuları arasında kurulacak işbirliği ve varılacak uzlaşının öncülüğünü yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu. EPDK Başkanı Yılmaz da, PÜİS’in piyasanın en etkin unsuru olduğunu belirterek, “PÜİS’in sektör için öneminin farkındayız. Sektörün sorunlarının çözümü noktasında PÜİS’in bir misyon üstlenmesi gerekir. PÜİS’in öncülüğünde yapılacak her türlü çalışmaya EPDK olarak sonuna kadar destek veririz. Sorunların diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. Dolayısıyla sektörün tavan fiyat kararımızın gerekçesini özümsediğini düşündüğümüz anda, 2 aylık sürenin bitmesini beklemeden bir kurul kararı ile uygulamaya son verebiliriz” dedi.

Tavan fiyat kararı ile bayi kesimine verilen yüzde 60’lık kar oranının bayiler açısından olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yapan Okumuş, sadece tavan fiyat dönemlerinde değil, bu kar paylaşımının kalıcı hale getirilmesi talebini iletti. Tavan fiyat kararı öncesinde kar paylaşımının adil olmadığını ifade eden Okumuş, özellikle taşradaki bayilerin yeterince kar edemediği için çok zor durumda olduğunu kaydetti. Zaman zaman kamuoyunun gündemine gelen milyon dolarlık transfer bedellerinin sadece büyük şehir merkezlerinde
faaliyet gösteren ve satış hacmi yüksek az sayıdaki istasyona verildiğine dikkat çeken Okumuş, “Bütün bayilerin bu yüksek bedelleri almadığını kamuoyuna iyi anlatmamız lazım” dedi. Bunun üzerine EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşması için akaryakıt bayilerinin toplam dağıtım karının en az yüzde 60’ını alması gerektiğini belirterek, “Bayilerin hava parası almak yerine, kar oranlarının daha yüksek olacağı sözleşmelere imza atmaları çok önemli. Ancak bu sayede sektör sağlıklı bir yapıya kavuşabilir ve Türkiye genelindeki bütün bayiler hak ettikleri karı elde edebilirler” şeklinde konuştu. Aldıkları tavan fiyat kararında bayiye verilen en az yüzde 60’lık kar payının gerekçesi ne olursa olsun dağıtıcılar tarafından aşağıya çekilemeyeceğini belirten Yılmaz, “EPDK olarak bu konuyu titizlikle takip ediyoruz. Her ne gerekçeyle olursa olsun bayisine yüzde 60’ın altında kar payı veren dağıtım şirketleri hakkında gerekli cezai işlemleri uygulayacağımızın da bilinmesini isterim” dedi.

Tavan fiyat kararı ile verilen nakliye bedellerinin kim tarafından alınacağı konusunda bir belirsizlik yaşandığını ifade eden PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, “Bayilerin önemli bir maliyet kalemi olan nakliye bedelleri, mutlaka bayilere verilmelidir. Bunun da EPDK tarafından açık bir biçimde ilan edilmesi gerekir” dedi. EPDK Başkanı Yılmaz da, konuya ilişkin EPDK Tarife Dairesi Başkanlığı’nın bir çalışma yapacağını söyledi.

Akaryakıt sektöründe maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlara da dikkat çeken PÜİS Genel Başkanı Okumuş, EPDK Başkanı Yılmaz’dan “Taban Fiyat” uygulamasına gidilmesi talebinde bulunarak konuya ilişkin şunları söyledi:

“Maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar nedeniyle sektörümüzde yıkıcı boyutta haksız bir rekabet yaşanıyor. Mevzuata uygun çalışan, devletine son kuruşuna kadar vergisini ödeyen bayiler de, dağıtım şirketleri de bu haksız rekabet nedeniyle mağdur oluyor. En önemlisi ise bu tür satışlar nedeniyle devlet milyarlarca liralık vergi kaybına uğruyor. Taban fiyat uygulamasını yürürlüğe koyduğunuz takdirde, bu sorun çözülecektir.”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da PÜİS’in taban fiyat uygulaması talebini gündemlerine alacaklarını ve maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların engellenmesi konusunu inceleyeceklerini söyledi.