• 19 Ağustos 2022 Cuma

PÜİS GENEL BAŞKANI İMRAN OKUMUŞ: "SEKTÖRDE GRİ ALAN KALMASIN, FİYATLAR TAMAMEN ŞEFFAF OLSUN"

PÜİS GENEL BAŞKANI İMRAN OKUMUŞ: "SEKTÖRDE GRİ ALAN KALMASIN, FİYATLAR TAMAMEN ŞEFFAF OLSUN"

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yılmaz'ın bir televizyon kanalında kar paylarının nispi olmasına karşı olacaklarını ifade etmesi üzerine bir basın açıklaması yaptı. Genel Başkan Okumuş'un, basın açıklaması şöyle:

 

"PETDER Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yüksel Yılmaz, dün bir televizyon kanalında akaryakıt bayilerinin kar payının nispi olması gerektiği yönündeki açıklamama ilişkin böyle bir çalışma yapıldığı takdirde bunun karşısında olacaklarını ifade etti. 

 

Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, PETDER'in nispi kar payına karşı olmasına hiç şaşırmadım. Çünkü dağıtım şirketleri rafinerilerden yüzde 5'lere varan özel iskontolar alıyorlar ve aldıkları bu iskontoları bayilerine yansıtmıyorlar. Bizim gri alan olarak tabir ettiğimiz bu alanda rafinerilerin dağıtım şirketlerine uyguladığı bu iskontolar direkt olarak dağıtım şirketlerinin ceplerine gidiyor. Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda yer almayan bu iskontolar bayilere yansıtılmadığı gibi, akaryakıt piyasasının şeffaflığına da darbe vuruyor. Zira bu kazanç, akaryakıt fiyat oluşumunda dağıtıcı ve bayilerin entegre kar payının dışında gri alanda oluştuğu için bayiden gizleniyor ve bayi yüzde 5'lere varan bu iskontodan tek kuruş alamıyor. Dolayısıyla dağıtım şirketlerinin mevcut kar payından şikayetçi olmaması gayet doğal.

 

Ancak akaryakıt bayileri için tablo iç açıcı değil. Bayilerin kar payları maliyetlerini karşılayamayacak kadar düşük.

 

Bu nedenle bizim taleplerimizin başında akaryakıt sektörünün tümüyle şeffaf olması ve bu gri alanda oluşan yüzde 5'lere varan kazancın bayilere verilmesidir. Bu yapıldığı takdirde ticaretini sürdüremez hale gelen bayiler bir nefes alacak, tüketicilere ise herhangi bir maliyet yansıtılmamış olacaktır.

 

Kamuoyunun konuyu daha iyi anlayabilmesi için birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum.

 

Her ne kadar PETDER Başkanı entegre kar payı oluşumunda dağıtıcıların ve bayilerin maliyetlerinin göz önüne alındığını ifade etse de bu ne yazık ki doğru değil. Çünkü bayilerin maliyetleri, dağıtıcıların maliyetleri ile karşılaştırılamayacak kadar çok.

 

Bayilerin en büyük maliyet kalemlerinden biri kredi kartı komisyonu. Tüketicilerin kullandığı kredi kartının yükünü bayiler çekiyor, dağıtım şirketleri değil.

 

Akaryakıt istasyonları günün 24 saati hizmet verirken, dağıtım şirketleri mesai saatleri dahilinde faaliyetlerini sürdürüyor. Dolayısıyla bayilerin enerji maliyetleri, dağıtım şirketlerini çok üzerinde.

 

İstasyonlar 150 bin kişiye istihdam sağlarken, dağıtım şirketlerinde istihdam edilen personel sayısı istasyonlardakiyle karşılaştırılamayacak kadar düşük bulunmaktadır.

 

Yine istasyonlarda genelde mavi yakalı istihdam edilirken, dağıtım şirketlerinde çoğunlukla beyaz yakalı istihdam edilmektedir. Dolayısıyla asgari ücretteki son artışlar nedeniyle de bayilerin maliyetleri çok yükseldi. İlk kez bir yıl içinde asgari ücrete iki kez zam yapıldı. Ocak ayında bir zam daha yapılacak. Asgari ücretteki artışlar bayileri gerçekten ekonomik olarak çok zor durumda bıraktı. Bunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.

 

Yeni nesil yazarkasalara geçiş zorunluluğu bayiler için altından kalkılamayacak boyutlarda bir külfet.

 

Öte yandan teminat verme zorunluluğu getirilen bayiler, ticaretlerini kredi kullanmadan yapamadıkları için bankalardan mektup almakta çok zorlandıkları gibi, aldıkları mektuba ödedikleri komisyon da yüklerini daha da ağırlaştırdı.

 

Sektördeki kayıt dışılık ve fatura ticaretinden en çok zararı dürüst bayiler gördü. Bazı dağıtım şirketlerinin sektöre fatura ticareti yapmak için giren bayilerle birlikte yaptıkları bu kayıt dışılık nedeniyle dürüst bayiler satış yapamaz hale geldi.

 

Bütün bunların yanı sıra bayilerin üzerinde sorumlu müdür, tehlikeli madde güvenlik danışmanı, iş güvenliği uzmanı gibi ek istihdam yükleri var.

 

Dahası akaryakıt fiyatlarına bağlı olarak brüt yüzde 3'lük kar payını da aşan nakliye giderleri var.

 

Bayiler bu maliyetlerin altında eziliyor. Zira, maliyetlerindeki artışları diğer sektörlerde olduğu gibi satış fiyatına yansıtamıyor.

 

Ben Sayın Yüksel'e sormak istiyorum. Bayilere verdikleri brüt yüzde 3 kar payıyla bayiler bu maliyetleri nasıl karşılayacak, nasıl ayakta duracaklar? Tabi sizin tuzunuz kuru. Ama iş ortağınız olan bayiler can çekişiyor Sayın Yüksel. İletişime geçtiğiniz takdirde bayileriniz de size aynı şeyleri söyleyecekler ve isyanlarını sizinle paylaşacaklardır.

 

Amaç bu istasyonlar batsın, bu istasyonları dağıtım şirketleri olarak biz alıp işletelim ise PÜİS olarak ve bu Sendikanın Genel Başkanı olarak buna asla müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini isterim.

 

Biz bayilerin ayakta kalmaları için, ticaretlerini kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için kar paylarının maktudan nispiye dönüştürülmesi ve en az yüzde 15 olarak tespit edilen kar payının her yıl enflasyon oranında arttırılması için mücadelemize devam edeceğiz.

 

Her sektörde karın dışında maliyet olarak hesaplanan nakliye ücretlerinin, akaryakıt sektöründe de kilometre bazında belirlenerek kar payının dışında yer alması için başlattığımız girişimleri sonuna kadar sürdüreceğiz.

 

Kamuoyunun dikkatlerine sunarım.

 

Saygılarımla,"